Villa H

licht & privacy

wonen rondom daglicht

Het ontwerp van villa H kenmerkt zich door een stapeling van gesloten volumes. Deze bieden ruimte aan functies met hoge mate van privacy zoals slaapkamers, logeerkamers en badkamers. De volumes zijn georganiseerd van veel naar weinig gebruik. Alle gestapelde ruimtes zijn in een open en transparante leefruimte geplaatst rondom een centrale lichtpatio. Hiermee verspreid het daglicht zich door de hele woning. De centrale leefruimte overziet de gehele woning en opent zich naar de zuidgerichte tuin.

Villa H

Voor deze woning zijn alle activiteiten en functies opgedeeld in drie ruimtelijke categorieën: ondersteunend, afgesloten (privacybehoevend) en verbindend.

Tussen verschillende functies zit een groot verschil in gebruiksfrequentie. Deze zijn gerangschikt naar mate van gebruik: van regelmatig tot zelden.

Een patio-typologie heeft als kwaliteit dat deze een afgesloten ruimte bied waarin veel licht en privacy gecombineerd worden. Het uitzicht en de verbinding met de omgeving blijft beperkt.

 

Een balk-typologie heeft als kwaliteit dat hierin veel relaties met het exterieur gelegd worden. De mate waarin privacy gerealiseerd kan worden is sterk beperkt.

 

De kwaliteiten van de patio- en balktypologie worden gecombineerd in een helix. Zowel privacy als relaties
met buiten worden hiermee optimaal gewaarborgd.

“door goed te kijken naar de plaatsing van ruimtes is een hoge mate van privacy gerealiseerd”

 • januari 2020

  start ontwerp

 • mei 2020

  omgevingsvergunning

stel ons uw vragen


  Project details

  Bruto vloeroppervlak 310 m²
  Programma Woning
  Locatie Noord Brabant, Nederland
  Ontwerpteam

   
  Opdrachtgever Particulier
  Ontwerp basvanderhorst Architects & Engineers
  Adviseur constructie Sterk adviesbureau
  Adviseur bouwfysica T-AdCo installatieadvies
  Interieur basvanderhorst Architects & Engineers