Woensdag 13 november 2019 wordt de eerste tas aan Bredase wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Vastgoed en Klimaat Paul de Beer gepresenteerd.

Hoe maak je een tijdelijk gebouw zó dat er bij de afbraak geen afval overblijft en niets heeft gekost? Met deze ambitie kwam een Bredase architect terecht bij een Bredase modeontwerpster. Het resultaat van deze samenwerking: een eigentijdse tassenlijn. Woensdag 13 november om 15:45 wordt op STEK Breda de eerste tas gepresenteerd aan de wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Vastgoed en Klimaat Paul de Beer.

In het ontwerpproces van het oorspronkelijk tijdelijke gebouw hield architect Bas van der Horst rekening met het mogelijke afval wat hieruit zou ontstaan na de afbraak. Nog vóór de bouw vond hij hiervoor een oplossing door een modeontwerpster te vragen naar het materiaal te kijken. In juli 2019 werd het paviljoen voor een tijdelijke tentoonstelling over een bestaand bospad gebouwd met spanbanden, wit bannerdoek en geleende kratten bier. Na afloop van de expositie vormde SAARBARBAARS in oktober het materiaal om tot een hoogwaardige tassenlijn. Het eigentijdse ontwerp is vanaf 13 november beschikbaar als rugzak en als damestas.

Volgens het gebouwontwerp van basvanderhorst Architects & Engineers zijn dertien portalen in een curve achter elkaar geplaatst. De in totaal 3.000 bezoekers van de tentoonstelling Folly Art Norg werden in twee flauwe bochten van het oorspronkelijke rechte pad af geleidt. Nadat de tentoonstelling was afgebroken bleven alleen de voetsporen van de bezoekers over als nieuw gekromd pad. Het geheel is zorgvuldig uit elkaar gehaald: de geleende bierkratten zijn teruggebracht naar een lokale supermarkt Jumbo Euroborg, het bannerdoek en de spanbanden zijn verhuisd naar het atelier van SAARBARBAARS op STEK in Breda. Met de inkomsten uit de tassen worden ook de kosten van het gerealiseerde paviljoen gedekt. Het resultaat is een gebouw zonder afval én zonder kosten.

Omdat het bannermateriaal voornamelijk buiten wordt gebruikt zijn de tassen stevig, robuust én waterdicht. Het handvat is gemaakt van oranje spanbanden en vormt tegelijkertijd de sluiting. De tas blijft hierdoor volledig gesloten wanneer je hem draagt. De tassen zijn te bestellen via saarbarbaars.com Voor meer informatie over het gebouw zie hieronder

[lees meer…]