Renovatie, Wonen

Villa F

Villa F

Renoveren en uitbreiden van monumentale boerderij uit 1861

  • december 2015

    start ontwerp

  • december 2017 - juli 2019

    uitvoering

  • november 2019

    oplevering

Net buiten de bebouwde kom van Prinsenbeek ligt de langgevelboerderij gebouwd in 1861. Dit karakteristieke gebouw kent een uitgebreide geschiedenis met verschillende bouwkundige wijzigingen. De laatste conversie tot studio’s is minder geslaagd geweest doordat het gebouw nadien praktisch acht jaar onbewoond is gebleven. Deze is daarmee zwaar in verval geraakt.

Met een ogenschijnlijk eenvoudig gebaar wordt ruimte en licht tot diep in het gebouw gebracht. Ter plaatse van het oorspronkelijke stal-deel verbind een metalen dak met een aantal ‘vouwen’ het bestaande gebouw met zijn omgeving.

De van oorsprong donkere boerderijtypologie krijgt door het dak op te tillen een sterkere fysieke verbinding met zijn natuurlijke omgeving. Vanuit vrijwel iedere positie in de woning is de natuur direct zichtbaar.

In nauw overleg met de erfgoedcommissie Breda, Welstand en de gemeente is nog voor de aankoop van het pand een vergunbaar en financiëel haalbaar concept opgesteld. Met strategische ingrepen zijn de meest kenmerkende elementen behouden of hergebruikt. De karakteristieke buitengevel en de eiken spantconstructie vormen de basis van de comfortabele villa.

informatie

Opdrachtgever: particulier

Locatie: Prinsenbeek, Noord Brabant, Nederland

Oppervlakte: 250 m²

Aannemer: Reniers Bouwbedrijf

Constructeur: Sterk Adviesbureau

Installatieadvies: T-AdCo installatieadvies