Huis W

verbouwen en uitbreiden van een karakteristieke arbeiderswoning

Het hoofdgebouw bestaat uit een herkenbaar hoofdvolume met een subvolume aan de achterzijde. Deze zijn beiden oorspronkelijk. Later is een aanbouw geplaatst, Deze is van slechte kwaliteit en voorgesteld wordt deze af te breken.

Om in het bestaande hoofdgebouw voldoende flexibilteit te realiseren naar inrichting worden een aantal wanden afgebroken. Een aantal ervan zijn dragend, deze zullen met een staalconstructie opgevangen kunnen worden. De keuken zal eveneens afgebroken worden en de vloer wordt hersteld.

Het volume van het hoofdgebouw wordt opnieuw uitgebreid waarbij de aanbouw en het hoofdgebouw van dezelfde kwaliteit worden, en er meer bruikbare ruimte ontstaat, zo min mogelijk ruimte in kleine hokjes.

Het volume van de aanbouw wordt afgestemd op de stedenbouwkundige morfologie van de omgeving. De kaprichting en hoogte weerspiegeld dezelfde vormentaal als de directe omliggende bebouwing.

Om in het diepe hoofdgebouw voldoende licht te brengen wordt het nieuwe volume verschoven ten opzichte van het bestaande hoofdgebouw zodat via een patio daglicht naar binnen kan vallen.

In de daglichtpatio’s worden tuinen aangelegd waardoor er vanuit keuken, woonkamer en eetruimte een directere relatie wordt gemaakt met een natuurlijke omgeving.

“de toepassing van patio’s geeft met grotere bouwdiepte een lichte ruimte in verbinding met de tuin”

stel ons uw vragen


  Project details

  Bruto vloeroppervlak 150 m²
  Programma Woning
  Locatie Maastricht, Limburg, Nederland
  Ontwerpteam

   
  Opdrachtgever Particulier
  Ontwerp basvanderhorst Architects & Engineers
  Interieur basvanderhorst Architects & Engineers