Publieke gebouwen, Wonen
T² – TuinToren
TuinToren T²
Gestapeld 'grondgebonden' wonen
Als wedstrijdinzending is een ontwerpend onderzoek gedaan om de kwaliteiten van grondgebonden woningen te integreren in een stedelijke context. Hierbij zijn thematisch een aantal strategieën omschreven waarbij de nadruk ligt alle woonwensen van young-professionals met kinderen, te verzoenen met de binnenstad van Rotterdam.
De woningen worden GROEN en PERSOONLIJK. Waar een grondgebonden woning voldoende in voorziet is ruimte om uitgebreid te zonnen, te klussen uit de wind of je kinderen in te laten ravotten: de tuin. De tuin vervult een belangrijke ruimtelijke rol voor het gezin. Omdat zelfs een appartement met zeer royaal balkon geen lokkertje is voor deze doelgroep moet hier rekening mee gehouden worden. Door ‘gestapelde gezinswoningen’ uit elkaar te schuiven kan daartussen een licht en privaat buitendomein worden geschoven. Door deze kruislings te plaatsen halen deze dubbelhoge tuinen veel licht naar binnen. Met een glas wijn kan vanaf het balkon met een gerust hart gekeken worden hoe de kinderen, de dubbelhoge tuin op zeven hoog ‘onveilig’ maken.
Het gebouw zal een VEILIGE en SOCIALE plek zijn. Ouders blijven makkelijker op deze plek wonen als de kinderen het naar hun zin hebben. Er moet genoeg te doen zijn voor opgroeiende kinderen van klein naar groot in een veilige omgeving. Het gaat daarbij vooral om de aanvullende voorzieningen, niet dat er gewoond wordt in een klimrek of ‘hundertwasser’ architectuur. Door op strategische plekken een (aantal) appartementen op te offeren wordt naast de tuinen aanvullende gezamenlijke buitenruimte gemaakt. Deze ruimte wordt verdiepingshoog met een net afgesloten en blijft daarmee veilig voor klimmers of rondvliegende attributen. Behalve een speelplaats is het natuurlijk ook een plek voor een buurtbarbecue met fantastisch uitzicht: de straat op zeven hoog. Afhankelijk van de omliggende bebouwing kan een deel van deze ‘straat’ ook op het dak gerealiseerd worden. Naar de toekomst toe wordt ‘delen is het nieuwe hebben’ steeds actueler met meer bewustwording voor onze maatschappij.
De woningen zijn afzonderlijk en gecombineerd FLEXIBEL en SLIM. De woonoppervlaktes van de verschillende appartementen worden gevarieerd aangeboden, elk met twee of drie slaapkamers. Zonder complexe bouwkundige ingrepen kunnen twee kleinere units samengevoegd worden tot één grote woning, ‘plug and play’. Bijvoorbeeld voor grotere gezinnen, bij de behoefte voor een tweede badkamer of wanneer er thuis gewerkt moet kunnen worden. Een opening van een binnenwand tussen twee kleinere units is eenvoudig gemaakt, of opnieuw gesloten. De schakelingen zijn altijd geplaatst achter de ingeschoven buitenruimtes. Er is zeer bewust gekozen de woningen niet verticaal te schakelen. Een loft-woning is ruimtelijk spectaculair, maar voorziet niet in de behoefte van een gezin. Je steekt niet snel een barbecue aan in de woonkamer of begint er een potje badminton. Daarnaast belast de dubbelhoge ruimte de flexibiliteit; wanneer de vloer er eenmaal uit is blijft dit nagenoeg onomkeerbaar. Op bouwkundig vlak zal gestreefd worden naar een minimale vloeropbouw om op economische wijze hogere plafonds te kunnen maken.
informatie
Opdrachtgever: stad Rotterdam
Fase: schetsontwerp
Oppervlakte: 3.500 m²