Villa H

licht & privacy

wonen rondom daglicht

Het ontwerp van villa H kenmerkt zich door een stapeling van gesloten volumes. Deze bieden ruimte aan functies met hoge mate van privacy zoals slaapkamers, logeerkamers en badkamers. De volumes zijn georganiseerd van veel naar weinig gebruik. Alle gestapelde ruimtes zijn in een open en transparante leefruimte geplaatst rondom een centrale lichtpatio. Hiermee verspreid het daglicht zich door de hele woning. De centrale leefruimte overziet de gehele woning en opent zich naar de zuidgerichte tuin.

Villa H

Voor deze woning zijn alle activiteiten en functies opgedeeld in drie ruimtelijke categorieën: ondersteunend, afgesloten (privacybehoevend) en verbindend.

Tussen verschillende functies zit een groot verschil in gebruiksfrequentie. Deze zijn gerangschikt naar mate van gebruik: van regelmatig tot zelden.

Een patio-typologie heeft als kwaliteit dat deze een afgesloten ruimte bied waarin veel licht en privacy gecombineerd worden. Het uitzicht en de verbinding met de omgeving blijft beperkt.

 

Een balk-typologie heeft als kwaliteit dat hierin veel relaties met het exterieur gelegd worden. De mate waarin privacy gerealiseerd kan worden is sterk beperkt.

 

De kwaliteiten van de patio- en balktypologie worden gecombineerd in een helix. Zowel privacy als relaties
met buiten worden hiermee optimaal gewaarborgd.

“door goed te kijken naar de plaatsing van ruimtes is een hoge mate van privacy gerealiseerd”

  • januari 2020

    start ontwerp

  • mei 2020

    omgevingsvergunning

stel ons uw vragen


Project details

Bruto vloeroppervlak 310 m²
Programma Woning
Locatie Noord Brabant, Nederland
Ontwerpteam

 
Opdrachtgever Particulier
Ontwerp basvanderhorst Architects & Engineers
Adviseur constructie Sterk adviesbureau
Adviseur bouwfysica T-AdCo installatieadvies
Interieur basvanderhorst Architects & Engineers